Press "Enter" to skip to content

Môžem schudnúť aj keď mám cukrovku ?

Diéta s nízkym obsahom uhľohydrátov sa pri liečbe cukrovky a obezity stala pozitívnou formou pre ľudí ktorí chcú schudnúť. Diéty s nízkym obsahom sacharidov tzv. lowcarb sú bezpečné a mohli by významne skvalitniť liečbu cukrovky. Pri úspešnej terapií vedie táto strava k strate nadbytočných kilogramov, nižším dávkam liekov či dávkam inzulínu .

Ako správne nastaviť chudnutie pri cukrovke ?

Diabetik by nemal experimentovať s obmedzovaním jedla a športovať by mal výhradne len pod dohľadom osobného trénera. Neorganizovaný prístup by mohol spôsobiť výkyvy hladiny cukru v krvi a v kritickom prípade môže nastať život ohrozujúca situácia, čo znamená že môže diabetik upadnúť do hypoglykemickej kómy. Chudnutie diabetika preto musí byť nastavené iným spôsobom ako u človeka, ktorý cukrovku nemá .

Ukážeme ako by mal vyzerať jedálniček pre diabetika

Prvou zásadou je, že by nemali vo svojej strave obmedzovať kvantitu jedla a mali by jesť 5-6 krát denne. Takí, ktorí chcú schudnúť by mali dbať na ich zloženie jedálnička. Diabetik by v prvom rade nemal zo svojho jedálnička vyradiť zložené cukry. Zložené cukry sa nachádzajú v ryži, chlebe, v cestovinách a v iných potravinách obsahujúcich škrob. Áno, aj jednoduché cukry nám chutia ale pozor! Majú vysoký glykemický index.

A čo to vlastne je ? Glykemický index je hodnota (na stupnici od 1 do 100) vyjadrujúca ako rýchlo sa cukor vstrebáva do krvi a ako rýchlo ovplyvňuje hladiny glukózy. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo a tým výrazne zvyšuje hladinu cukru v krvi = rýchlo vedie k pocitu hladu. Po zjedení potravín s nízkym glykemickým indexom nebude rásť hladina cukru v krvi tak rýchlo. Veľmi dôležitou súčasťou v jedálničku diabetika, ktorý sa snaží schudnúť zohráva rolu aj príjem tukov. Tie sú nenahraditeľne dôležité kvôli hormonálnej rovnováhe a rozpúšťaniu vitamínov.

Pridaním bielkovín, napríklad syr k ovociu, sa zníži glykemický index konzumovaného jedla. Preto sú bielkoviny dôležitým zdrojom živín v strave diabetika.

Aj ľudia ktorí majú diabetes, môžu viezť plnohodnotný život a taktiež sa zamerať na redukciu váhy. Potrebné však je dbať na zásadné pravidlá a dodržiavať ich.